Citizens.al

Faqja ëshë në ndërtim

Protesta e Unazës së Re zhvendoset në Surrel; Avokati: Shtëpia e Kryeministrit, e barabartë me shtëpinë e çdo shqiptari

Dje u shënua dita e 66 e protestës së banorëve të zonës së Astirit.  Prej rreth 2 muajsh e gjysmë ata kërkojnë anulimin e projektit të Unazës së Madhe i cili parashikon prishjen e rreth 200 banesave.

Prej muajsh ata protestojnë çdo ditë duke bllokuar aksin e rrugës që të çon tek sheshi “Shqiponja”. Mbrëmë ata e përshkallëzuan protestën e tyre duke shkuar drejt banesës së Kryeministrit Edi Rama, në Surrel.

Të pajisur me pishtarë dhe me jelekët portokalli ata kërkuan anulimin e këtij projektit, aktualisht i pezulluar për shkak të një hetimi në lidhje me një nga kompanitë fituese të projektit “DH Albania”.

“Qëllimi i kësaj proteste ishte që ti jepej një mesazh Kryeministrit Rama se shtëpia jote kudo qoftë, është e barabartë me shtëpinë e çdo familje në Unazën e Re dhe në gjithë Shqipërinë”, tha për Citizens Channel avokati Artan Manushaqe i cili prej kohësh i është bashkuar protestës së banorëve të Astirit.

Fotogaleri: protesta e banorëve të Astirit zhvendoset pranë shtëpisë së Kryeministrit Rama

Sipas aktivistëve protesta e djeshme ka zgjatur rreth një orë dhe është zhvilluar pa incidente, me pjesëmarrjen spontane të banorëve të zonës së prekur nga projekti, studentëve dhe qytetarëve të tjerë.

Avokati Manushaqe ngriti një sërë shqetësimesh që lidhen me ligjshmërinë e ndërtimit të këtij segmenti të Unazës së Madhe: “Projekti ka rënë sepse është korruptiv dhe shtëpitë dhe pasuritë e shqiptarëve do të mbrohen me çdo kusht brenda garancive kushtetuese dhe të Kodit Penal apo bazuar edhe në të drejtën e Konventës Evropiane të të Drejtave të Njeriut dhe Jurisprudencës së Gjykatës së Strasburgut”.

Avokati liston një sërë shqetësimesh që lidhen me shkeljen e procedurave të shpronësimin dhe legalizimet:

  • Nuk ka pasur asnjë komunikim verbal me banorët e zonës
  • Shkresat e nisura nga autoritetet publike, ku kërkohet lirimi i banesave për 10 ditë dhe parashikohen gjoba deri në 500 mijë lek nëse nuk prishen banesat vullnetarisht, konsiderohen të paligjshme kur në të njëjtën kohë ka një hetim në SHBA dhe Shqipëri për projektin
  • Skualifikimi i banesave që janë pranuar më parë dhe kanë nisur procesin e legalizimit

 

*Citizens Channel / F.S/

Regjistrohu në Buletin (Newsletter)

.

Të Fundit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *