Citizens.al

Faqja ëshë në ndërtim

Organizatat ndërkombëtare thirrje qeverisë shqiptare për të mos votuar paketën “anti-shpifje”

Organizatat ndërkombëtare të shtypit dhe të lirisë së medies kanë reaguar sërish kundër zotimit të qeverisë shqiptare për të votuar paketën e quajtur “anti-shpifje” .

Qendra Evropiane e Shtypit dhe Lirisë së Medies (ECPMF) me anë të një reagimi në twitter i kërkoi Kryeministrit Rama të mos votojë në parlament ligjin për mediet, pasi nuk është në standardet ndërkombëtare.

“#ECPMF i kërkon kryeministrit të Shqipërisë Edi Rama të mos vazhdojë përpara me ndryshimet e ligjit për mediet sot në parlament, pasi qartësisht nuk janë në përputhje me standardet më të mira ndërkombëtare. Ne i kërkojmë Ramës të presë për mendimin e Komisionit të Venecias për ligjet e medies”.


 Një javë më parë Komisioni i Venecias lajmëroi se ka marrë një kërkesë nga Komiteti Monitorues i Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës për të dhënë një mendim në lidhje me ligjin shqiptar nr. 97/2013 për shërbimin e Medieve Audiovizive.

Article 19, një organizatë tjetër e fokusuar në mbrojtjen e lirisë së shprehjes i bëri thirrje kryeministrit Rama për të ndalur miratimin e “paketës anti-shpifje”.

” Ne i bëjmë thirrje Kryeministrit Edi Rama që të ndalë lëvizjet në parlament për të miratuar “paketën anti-shpifje” deri sa Komisioni i Venecias të ketë publikuar mendimin e tyre për ndryshimet e propozuara në ligjet e medies. Çdo ndryshim duhet të jetë në përputhje me standardet ndërkombëtare”.


 Ricardo Gutierrez, sekretar i Përgjithshëm i Federatës Evropiane të Gazetarëve (EFJ), organizatë e cila përfaqëson gazetarët nga 45 vende, u shpreh se ligji i ri anti-shpifje kërcënon lirinë e medies online në Shqipëri.

“Ne sapo raportuam te Komisioni Evropian kërcënimet e vazhdueshme në lirinë e medies dhe në lirinë e shprehjes në Shqipëri”.


“Mesazhi jonë për Kryeministrin Edi Rama: Mos shko më tutje me këto ligje të turpshme censuruese në Kuvend sot . Të gjithë demokratët e kanë denoncuar atë”.

David Lega, anëtar i Parlamentit Evropian , u shpreh i shqetësuar për votimin e sotshëm në Kuvendin e Shqipërisë.

I shqetësuar për votimin e ardhshëm në Shqipëri. Është problematik  për zhvillimin demokratik si dhe për bisedimet  e mundshme në të ardhmen”.


Ai tha se votimi i sotshëm mund të ndikojë në hapjen e negociatave për anëtarësim të Shqipërisë në Bashkimit Evropian. 

“Nëse administrata Rama miraton legjislacionin e medies në formën aktuale, ajo do të rrezikojë seriozisht shanset për hapjen e negociatave për anëtarësim në BE.  Ata duhet të jenë në përputhje me rekomandimet e dhëna nga Komisioni Evropian dhe Këshilli i Evropës.


 Ligjet për medien të miratuara në dhjetor të vitit 2019 u kthyen pas nga Presidenti Ilir Meta, ndërsa sot mazhoranca kërkon të rrëzojë dekretin e presidentit duke mos marrë parasysh as thirrjet e organizatave ndërkombëtare dhe ato të vendit për të hequr dorë. 

*Citizens Channel/ E.K/ 

Regjistrohu në Buletin (Newsletter)

.

Të Fundit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *