Citizens.al

Faqja ëshë në ndërtim

BE kërkon të mos politizohet zgjedhja e kryetarit të AMA-s

Zyra e Bashkimit Evropian (BE) në Tiranë bëri thirrje për një proces transparent të zgjedhjes të kreut të bordit të Autoritetit të Medias Audiovizive (AMA).

“Është e rëndësishme që mos të ketë dyshime mbi natyrën jopartiake, profesionale dhe pluraliste të punës se AMA-s” u shpreh përfaqësia e BE- së në Tiranë.

Parlamenti votoi sot për kreun e ri të AMA-s Armela Krasniqin, ish-zëdhënëse e Partisë Socialiste, pavarësisht reagimeve për mos përfshirje partiake.

Autoriteti i Medias Audiovizive kontrollon përmbajtjen etike të televizioneve dhe radiove si dhe ka fuqi që të heqë licensat e tyre nëse ka arsye për të kaluar në nivele të tilla vendimmarrje.

Kryeministri tentoi të kontrollojë edhe përmbajtjen e mediave online duke i dashur ti jap fuqi AMA-s për ti kontrolluar ato, por deri tani ka mbetur ende në tentativë aprovimi i asaj që është quajtur paketa e “antishpifjes”.

Mbi procesin e zgjedhjes së kryetarit të bordit të AMA-s ka reaguar edhe Ambasada Britanike në Tiranë.

Në reagim Ambasada Britanike konfirmoi se autoritetet rregullatore të mediave kanë një rol kritik në përforcimin e standardeve, integritetit dhe pavarësisë së mediave.

“Sot theksojmë thirrjen e partnerëve ndërkombëtarë për të garantuar profesionalizmin e AMA-s përmes zgjedhjes së kandidatëve të pavarur në strukturat drejtuese të institucionit” thuhet në statusin e publikuar në rrjetet sociale.

Mbi pavarësinë dhe profesionalizmin e dy kandidaturave për Kryetarin e AMA ka reaguar më herët edhe Rrjeti i Gazetarëve të Sigurt (Safe Journalists) përmes një letre drejtuar ish kreut të Kuvendit, Gramoz Ruci.

Rrjeti i Gazetarëve të Sigurt përmend nevojën për anëtarë dhe kryetarë të AMA-s jo partiakë.

Grupimi i gazetarëve bën thirrje edhe për ndryshime në Ligjin e Mediave Audiovizive, ku i kërkon parlamentit të respektojë standardet evropiane dhe ta hartojë atë në përputhje me opinionin dhe standardet e Komisionit të Venecias.

Kjo është mbledhja e fundit e parlamentit të vjetër, i cili do ti lë vendin kandidatëve të zgjedhur më 25 Prill.

Regjistrohu në Buletin (Newsletter)

.

Të Fundit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *