Citizens.al

Faqja ëshë në ndërtim

Çmimet e kripura të “Air Albania”, kompania që marketohet nën logon e “Turkish Airlines”

“Rrojnë gjatë gjithë vitit në emigracion, me dëshirën që t’i kalojnë pushimet në Shqipëri dhe pastaj detyrohen të paguajnë bileta që të heqin mendjen e kokës. Air Albania është një nga instrumentet për t’u çliruar nga kjo trashëgimi duke ofruar udhëtime me një shërbim dinjitoz dhe me çmime shumë konkurruese“, shprehej Kryeministri Edi Rama në 14 shtator të vitit të kaluar kur bëri prezantimin e kompanisë së parë shqiptare të fluturimeve Air Albania.

Qeveria dhe Autoriteti i Aviacionit Civil premtuan se futja në treg e Air Albania do të shërbente si mekanizëm për uljen e çmimit të biletave për shqiptarët, të cilët prej vitesh përballen me çmime të kripura, për shkak të monopolit shumë vjeçar në këtë sektor.

“Ne kemi kërkuar që për të ulur çmimet e biletave të vetë furnizohemi me lëndë të parë. Kjo do të thotë se do të ndërtojmë një ndërmarrje paralele, që të na ofrohet i njëjti shërbim dhe cilësi. Kjo është një praktikë që e kanë edhe kompanitë e tjera, për shembull kompania jonë mbështetëse “Turkish Airlines”, shprehej kreu i Autoritetit të Aviacionit Civil Sinan Idrizi në gusht të vitit të kaluar për benefitet e futjes në treg të Air Albania.

Citizens Channel nëpërmjet një kërkimi të thjeshtë në web zbuloi se këto deklarata qëndrojnë shumë larg realitetit. Kompania ajrore flamurmbajtëse e Shqipërisë, e njohur si “Air Albania” jo vetëm që nuk ofron çmime të ulëta në raport me operatorët që operojnë të njëjtat destinacione, por kushton edhe më shtrenjtë se udhëtimet tranzit.

Sa kushtojnë konkretisht biletat e “Air Albania”?

Një biletë për Stamboll me nisje në datën 2 maj dhe kthim në 9 maj me Air Albania, kushton 348.5 Euro në faqen zyrtare, nëse rezervohet ditën e sotme, 23 Prill 2019.

Ndërkohë i njëjti shërbim në të njëjtat data dhe të njëjtën sasi valixhesh që ofrohet nga Air Albania. kushton vetëm 171.7 euro me kopmaninë ajore “low cost” Pegasus, që operon të njëjtat fluturime nga Aeroporti i Rinasit.

Nëse zgjidhet opsioni për të marrë vetëm një valixhe dore, bileta kushton akoma më lirë (152 euro), mundësi që operatori shqiptar nuk ta ofron.

Duhet theksuar që i vetmi ndryshim në këtë rast është se dy kompanitë operojnë në aeroporte të ndryshme të qytetit të Stambollit.
Ajo që bie në sy është se dy bileta për në Stamboll me “Air Albania”, kushtojnë edhe më shumë se fluturimi tranzit përmes Romës (192 Euro), që nënkupton blerjen dhe taksat për 4 bileta avioni.

Çfarë është Air Albania dhe si operon ajo?

 Air Albania edhe pse u prezantua me shumë pompozitet si kompania e parë shqiptare e fluturimeve, në motorët më të përdorur të kërkimit për biletat e udhëtimit, shfaqet nën logon e kompanisë turke “Turkish Airlines”, më një shënim në fund që tregon se fluturimet operohen nga Air Albania.

Kjo për shkak se kompania turke funksionon si “Air Albania” përmes asaj që quhet “codesharing”, një marrëveshje marketingu që i lejon një kompanie ajrore të shesë apo marketojë biletat e një fluturimi që operohet nga një kompani ajrore tjetër. Këto marrëveshje në pjesën më të madhe të rasteve lidhen për destinacione që kompanitë nuk i mbulojnë dhe nënkuptojnë ndarje të ardhurash midis dy palëve.

“Codesharing” shpesh cilësohet si fitimprurëse për kompanitë e mëdha, por ka një debat që argumenton se kjo metodë “duhet të vdesë” pasi krijon konfuzion dhe ngatërresa për pasagjerët, që shumë rrallë janë të vetëdijshëm për çka që marrin.

Air Albania u themelua në 12 shtator të vitit të kaluar sipas të dhënave zyrtare në Qendrën Kombëtare të Biznesit dhe ka ortakë të tjerë ALBCONTROL me 10% të aksioneve, “MDN INVESTMENT” me 41% të aksioneve dhe kompania turke “TURK HAVA YOLLARI A.O” me 49% të aksioneve.

Udhëtimet e para të formatit “promo” kjo kompani i ka kryer me: studentë të ekselencës, gazetarë, persona në nevojë dhe pensionistë. Veprimtaria e saj u pasua nga një pauzë disa mujore, që përfundoi me fillimin e fluturimeve Tiranë – Stamboll  dhe rifilloi të funksionojë sërish, por çmimet që ofron nuk janë as konkurruese dhe nuk po shërbejnë as si instrument stabilizues në treg.

Regjistrohu në Buletin (Newsletter)

.

Të Fundit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *