Citizens.al

Faqja ëshë në ndërtim

Pse bimët nuk vdesin nga kanceri

Nga Stuart Thompson/The Conversation

Çernobili është bërë një fjalë që simbolizon katastrofën. Katastrofa bërthamore e vitit 1986, e sjellë përsëri në sytë e publikut nga emisioni televiziv jashtëzakonisht popullor me të njëjtin emër, shkaktoi mijëra raste të kancerit, u kthye nga një zonë dikur të populluar në një qytet fantazmë dhe rezultoi me ngritjen e një zone të përjashtimit, prej 2600 km² nga madhësia..

Por zonës së përjashtimit të Çernobilit nuk i mungon jeta. Ujqërit, derrat dhe arinjtë janë rikthyer në pyjet e harlisura që rrethojnë uzinën e vjetër bërthamore. Dhe kur është fjala për vegjetacionin, jeta bimore më e pambrojtur dhe e ekspozuar, kurrë nuk vdiq, madje edhe në zonat më radioaktive të zonës, bimësia u rikuperua brenda tre vjetësh.

Njerëzit dhe gjitarët e tjerë dhe zogjtë do të ishin vrarë shumë herë nga rrezatimi që morën bimët në zonat më të kontaminuara. Pra, pse është jeta bimore kaq elastike ndaj rrezatimit dhe katastrofës bërthamore?


Për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje, së pari duhet të kuptojmë se si rrezatimi nga reaktorët bërthamorë ndikon në qelizat e gjalla. Materiali radioaktiv i Çernobilit është “i paqëndrueshëm”, sepse vazhdimisht shkarkon grimca të larta energjie dhe valë që shkatërrojnë strukturat qelizore ose prodhojnë kimikate reaktive që sulmojnë makineritë e qelizave.

Shumica e pjesëve të qelizës mund të zëvendësohen nëse dëmtohen, por ADN-ja është një përjashtim vendimtar. Në doza më të larta rrezatimi, ADN-ja bëhet e ngatërruar dhe qelizat vdesin shpejt. Doza më të ulëta mund të shkaktojë dëme më të mëdha në formën e mutacioneve që ndryshojnë mënyrën se funksionon qeliza – për shembull, duke shkaktuar atë që bëhet kancerogjene, shumëzohet në mënyrë të pakontrolluar dhe përhapet në pjesë të tjera të trupit

Në kafshë kjo është shpesh fatale, sepse qelizat dhe sistemet e tyre janë shumë të specializuara dhe jo fleksibël. Mendoni për biologjinë e kafshëve si një makinë e ndërlikuar në të cilën çdo qelizë dhe organ ka një vend dhe qëllim, dhe të gjitha pjesët duhet të punojnë dhe të bashkëpunojnë për individin për të mbijetuar. Një njeri nuk mund të funksionojë pa një tru, zemër apo mushkëri.

Bimët, megjithatë, zhvillohen në një mënyrë shumë më fleksibile dhe organike. Për shkak se ato nuk mund të lëvizin,nuk kanë zgjidhje përveçse t’i përshtaten rrethanave në të cilat gjejnë veten. Në vend që të ketë një strukturë të përcaktuar si një kafshë, bimët e bëjnë atë ndërkohë që ata shkojnë së bashku. Nëse ato rrisin rrënjët më të thella ose një rrjedhë më të gjatë, kjo varet nga ekuilibri i sinjaleve kimike nga pjesët e tjera të bimës dhe “komunikimit të drurëve”, si dhe kushtet e lehta, të temperaturës, të ujit dhe të lëndëve ushqyese.

Në mënyrë kritike, ndryshe nga qelizat e kafshëve, pothuajse të gjitha qelizat bimore janë në gjendje të krijojnë qeliza të reja të çfarëdo lloji që i nevojitet bimës. Kjo është arsyeja pse një kopshtar mund të rritë bimë të reja nga prerjet, me rrënjë që rrjedhin nga ajo që dikur ishte një rrjedhë ose fletë.

E gjithë kjo do të thotë që bimët mund të zëvendësojnë qelizat e vdekura ose indet shumë më lehtë se kafshët, nëse dëmi është për shkak të sulmeve nga një kafshë ose rrezatimi.

Dhe ndërsa rrezatimi dhe llojet e tjera të dëmtimit të ADN-së mund të shkaktojnë tumore në bimë, qelizat e mutuara në përgjithësi nuk janë në gjendje të përhapen nga njëra pjesë e bimës në tjetrën ashtu siç bëjnë kanceret, falë mureve të ngurtë dhe të ndërlidhur që rrethojnë qelizat e bimëve. As tumoret e tilla nuk janë fatale në shumicën dërrmuese të rasteve, sepse bima mund të gjejë mënyra për të punuar rreth indeve të keqfunksionimit.

Është interesant fakti se, përveç këtij elasticiteti të lindur ndaj rrezatimit, disa bimë në zonën e përjashtimit të Çernobilit duket se po përdorin mekanizma shtesë për të mbrojtur ADN-në e tyre, duke ndryshuar kimistën e saj për ta bërë më rezistente ndaj dëmtimit dhe duke i kthyer sistemet për ta riparuar atë nëse nuk funksionon. Nivelet e rrezatimit natyror në sipërfaqen e Tokës ishin shumë më të larta në të kaluarën e largët kur bimët e hershme po evoluonin, kështu që bimët në zonën e përjashtuar mund të mbështeten në përshtatjet e kësaj kohe për të mbijetuar.

Një jetë e re

Jeta tani po lulëzon rreth Çernobilit. Popullatat e shumë llojeve të bimëve dhe kafshëve janë më të mëdha se ato që ishin para fatkeqësisë.

Duke pasur parasysh humbjen tragjike dhe shkurtimin e jetës njerëzore të lidhur me Çernobilin, kjo ringjallje e natyrës mund të të befasojë. Rrezatimi ka efekte të dukshme të dëmshmejetën e bimëve dhe mund të shkurtojë jetën e bimëve dhe kafshëve individuale. Por nëse burimet që mbajnë jetë janë në furnizim të bollshëm dhe barrat nuk janë fatale, atëherë jeta do të lulëzojë.

Çështë më e rëndësishmja, barra që sjell rrezatimi në Çernobil është më pak e rëndë se përfitimet e marra nga njerëzit që largohen nga zona. Në thelb, ruan një nga natyrat më të mëdha të Evropës, ekosistemi mbështet më shumë jetë se më parë, edhe nëse çdo cikël individual i asaj jete zgjat pak më pak.

Në njëfarë mënyre, fatkeqësia e Çernobilit zbulon shtrirjen e vërtetë të ndikimit tonë mjedisor në planet. E dëmshme siç ishte, aksidenti bërthamor ishte shumë më pak shkatërrues ndaj ekosistemit vendas sesa ne. Duke zhvendosur veten larg zonës, ne kemi krijuar hapësirë për kthimin e natyrës.

*Citizens Channel /E.K/

Regjistrohu në Buletin (Newsletter)

.

Të Fundit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *