Citizens.al

Faqja ëshë në ndërtim

Historitë pas tre godinave kulturore që rrezikojnë të shemben me vullnetin e qeverisë

Në tubimin e organizuar ditën e shtunë Kryeministri Rama, ndërkohë që po prezantonte ri-kandidimin e kryebashkiakut Erion Veliaj, mbajti disa qëndrime mbi tre nga institucionet kryesore të artit në Tiranë: Teatrin Kombëtar, Teatrin të Kukullave dhe Bibliotekën Kombëtare.

Dy nga këto godina, ajo e Teatrit Kombëtar dhe Bibiotekës, aktualisht janë në një gjendje fizike të tillë e cila nuk i lejon që të zhvillohen aktivitetet kulturore dhe edukuese.

“Rrënimi i Bibliotekës Kombëtare”

Citizens Channel në shtator të vitit 2018 nëpërmjet një investigimi raportoi se në Bibliotekën Kombëtare jo vetëm që nuk ishin zhvilluar projekte rikonstruktimi për godinën, por ajo gjendjej shumë pranë rrezikut të shembjes. Disa muaj më vonë kjo gjë u artikulua edhe nga Kryeministri Rama.

Raporti i Institutit të Ndërtimit, tregonte një gjendje të mjerueshme fizike të këtij institucioni.

Lexo edhe:

Pas Teatrit Kombëtar, a është radha e Bibliotekës Kombëtare?

Pse kishte nevojë Biblioteka Kombëtare për rikonstruksion?

Në një hark kohor shumë të shkurtër, kjo godinë u përball me dy sulme natyrore: zjarr dhe përmbytje. Zjarri i cili preku katin e nëndheshëm në këtë godinë në vitin 2017 dhe përmbytja nga rreshjet e shiut në qershor të vitit 2018. Shkak i këtyre “fatkeqësive” ishte dëmtimi i rreth 15.000 njësive të librave.

Këto ngjarje treguan se Biblioteka është shumë e brishtë ndaj faktorëve të jashtën, por edhe se në këtë godinë nuk ka pasur investime serioze prej vitesh.

Prej kohësh Biblioteka nuk e ofron shërbimin e saj kryesor, atë të ofrimit të librave për qytetarët. Ende nuk ka asnjë sqarim pse biblioteka operon prej muajsh me “shërbim të kufizuar” dhe librat e materialet mund të përdoren vetëm brenda ambienteve të saj.

“Çfarë po ndodh me Teatrin Kombëtar”

Çështja e Teatrit Kombëtar ka qenë në diskutim prej shumë vitesh, Kryeministri Rama ka synuar ta prishë dhe ta zëvendësojë atë me një të ri që në kohën kur ka qenë Ministër i Kulturës. Atëherë hasi në një rezistencë të fortë nga artistët.Të njëjtët artistë, janë ata të cilët prej më shumë se një viti po protestojnë kundër planit të qeverisë Rama për ta prishur këtë godinë dhe për ta zëvendësuar atë me një të re.

Lexo edhe:

Beteja për Teatrin vazhdon

Protesta drejt Kryeministrisë dhe Presidencës për të kërkuar tërheqjen e ligjit të Teatrit Kombëtar

 

Citizens Channel e ka raportuar vazhdimisht mbi rrugën e gjatë të këtij pretendimi. Artistë, intelektualë e qytetarë, janë duke protestuar tek sheshi i Teatrit Kombëtar çdo ditë, ndërkohë që veprimtaria e këtij institucioni është zhvendosur në hapësirën “ArtTurbina”.

I kontaktuar nga Citizens Channel për të komentuar deklaratën e Kryeministrit, regjisori Robert Budina, njëkohësisht dhe anëtar i “Aleancës për Mbrojtjen e Teatrit”, u shpreh: “Janë deklarata dëshpërimi, sepse fakti që u vetëofrua dhe Kryetari i Bashkisë në luftën për shembjen e teatrit do të thotë që Kryeministri e humbi luftën me teatrin, por jo vetëm; do të konsumojë dhe Kryetarin e Bashkisë dhe do ta djegë politikisht. Me një gur vriten dy zocka politike. Me një fjalë u përdor një kongres i tërë për të siguruar veten e tyre që do të shembin teatrin, por ky do të shënojë fundin e tyre politik.”

“Çfarë e pret Teatrin e Kukullave?”

Teatri i Kukullave ka qenë Parlamenti i parë shqiptar dhe është një nga institucionet më të rëndësishme për fëmijët e Kryeqytetit.

Exit.al  raportoi se në këtë godinë në vitin  2015, Kryeministri miratoi vendimin me objekt “Leje ndërtimi për rikonstruksionin qendrës kombëtare të kulturës për fëmijët/ Teatri i kukullave dhe Qendrës Kombëtare të Veprimtarive Folklorike”.

I gjithë investimi në këtë godinë në total kapi shifrën e rreth 230 mijë euro.

Në rastin e Teatrit Kombëtar dhe Bibliotekës Kombëtare u përdor argumenti i vjetërsisë së së gordinës dhe nevojës për ndryshime rrënjësore, por Teatri i Kukullave provon të kundërtën, duke i hedhur poshtë pretendimet për dy godinat e para.

*Citizens Channel

 

 

Regjistrohu në Buletin (Newsletter)

.

Të Fundit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *