Citizens.al

Faqja ëshë në ndërtim

Për ndryshimet klimatike, imigracionin dhe kërcënimet ndaj demokracisë, anëtarët e Parlamentit të ri të Evropës duhet të punojnë së bashku

*Nga The Conversation

Bashkimi Europian i ka mbijetuar garës së fundit midis forcave pro-BE dhe atyre anti-BE.

Të ndihmuar nga pjesëmarrja e lartë, partitë pro-BE qendrore dhe të majta së bashku fituan më shumë se dy të tretat e vendeve në zgjedhjet e Parlamentit Europian të mbajtur në 28 vende nga data 23 deri në 26 maj. Partitë populiste që synonin shkatërrimin e BE-së nga brenda prodhuan vetëm fitime modeste, duke rritur pjesëmarrjen e tyre nga 20% në 25% të 751 vendeve.

Parlamenti Europian – një nga tre institucionet e përfshira në miratimin e ligjeve në Bashkimin Europian – dikur ishte një shoqëri debati pa ndikim të vërtetë. Sot, ajo ka një rol të rëndësishëm në formësimin e mënyrës se si vendet e BE do të trajtojnë ndryshimet klimatike, kërcënimet ndaj demokracisë, emigracionit dhe çështje të tjera me interes të madh për votuesit evropianë.

Rezultati zgjedhor siguron që forcat populiste nuk mund të formojnë një pakicë bllokimi, e cila mund të paralizojë punën e Parlamentit Europian.

Pavarësisht nga forcat populiste, rezultati është i çrregullt. Asnjë parti e vetme nuk ka shumicën e vendeve, që do të thotë se BE do të qeveriset nga një koalicion i gjerë – një që ka të ngjarë të rehatojë pikëpamjet e majta, të djathta dhe të qendrës. Unë jam një dijetar i politikës evropiane. Ndërsa Parlamenti Evropian mbështetet në negociata mes grupeve të veta, kjo është më e fragmentuara që e kam parë ndonjëherë.

Është e mundur që domosdoshmëria e ndërtimit të koalicioneve midis partive të ndryshme pro-BE mund të nxisë kompromis. Por me shumë parti të vogla dhe opinione të ndryshme që konkurrojnë për ndikim, ligjvënësit mund të luftojnë gjithashtu për të bërë ndonjë përparim konkret legjislativ në të gjitha.

Ndryshimi i klimës

Sondazhi parazgjedhor tregoi se votuesit evropianë panë ndryshimin e klimës si një faktor kryesor në hedhjen e votave të tyre, duke përmendur shqetësimin për ruajtjen e mjedisit dhe ngrohjen globale.

Në muajt e fundit, lëvizja shkollore e udhëhequr nga nxënësit kundër ndryshimeve klimatike është përhapur në të gjithë Evropën. Këto shqetësime mjedisore kontribuan në rritjen e përfaqësuesve të Partisë së Gjelbër, që fitoi 9% të votave – duke rritur vendet e tyre parlamentare nga 52 në 69.

Të Gjelbrit ishin veçanërisht të efektshëm në Evropën Perëndimore dhe me votuesit e rinj, duke kapur një të tretën e votuesve gjermanë nën moshën 30-vjeçare. Fushata e tyre premton të nxisë veprim të menjëhershëm klimatik, drejtësia sociale dhe liritë civile ishin më pak të suksesshme në Evropën Qendrore dhe Lindore.

“Ne do të duhet të shohim një veprim shumë më serioz të klimës, një ndryshim të vërtetë qëndrimi: një çmim për CO2, trajtimin siç duhet të aviacionit, gjelbërimin e agrikulturës”, tha Bas Eickhout pas zgjedhjeve. Eickhout është një anëtar kryesor i të Gjelbërve në Parlamentin Europian.

Megjithatë, presionet e vendeve të BE për të përmbushur këto qëllime mjedisore, nuk do të jenë të drejtpërdrejta. Ndërsa 77% e evropianëve të anketuar në një studim të kohëve të fundit duan të shohin veprime domethënëse për ndryshimet klimatike, politikanët evropianë janë të ndarë në këtë çështje.

Gjermania dhe Polonia kanë refuzuar të miratojnë një plan të guximshëm për të arritur ekonomitë neutrale ndaj karbonit deri në vitin 2050. Kjo i ka vënë ato në kundërshtim me shumë nga partnerët e tyre në BE, si Franca, Hollanda dhe Suedia.

Çdo veprim legjislativ për mjedisin, siç është reformimi i politikave bujqësore ose tregtare të BE-së, do të kërkojë marrëveshje ndërmjet grupeve parlamentare. Koalicioni i mundshëm i partive të qendrës së djathtë, liberale, të qendrës së majtë dhe të Gjelbërit do të sillte grupe me të dhëna shumë të ndryshme mjedisore.

Kjo ka të ngjarë të thotë më shumë kompromis dhe politika më pak ambicioze.

Rregulli i ligjit

Anëtarët e kësaj aleance të mundimshme e të çrregullt gjithashtu mbajnë pikëpamje të ndryshme se si – dhe në të vërtetë nëse do të ballafaqohen me rënien e demokracisë në të gjithë Evropën.

Udhëheqësit populistë të Hungarisë dhe Polonisë kanë minuar së dyti sundimin e ligjit në vitet e fundit, duke kufizuar pavarësinë e institucioneve kyçe si shtypi dhe gjyqësori. Të dy vendet kanë kaluar gjithashtu ligje të ashpra që reduktojnë liritë qytetare, duke kufizuar aftësinë e organizatave të të drejtave të njeriut për të vepruarKëto ligje shkelin vlerat e Bashkimit Evropian, një aleancë politike dhe ekonomike të themeluar në vitin 1957 me një angazhim të qartë për të mbrojtur demokracinë liberale dhe sundimin e ligjit.

Por përpjekjet nga BE për të sanksionuar Poloninë dhe Hungarinë kanë goditur postblloqet. Partitë populiste e shohin dënimin e BE si një shkelje në sovranitetin kombëtar dhe madje edhe më shumë qendra e Partisë Popullore Evropiane gjithashtu refuzoi me vite të censurojë kryeministrin hungarez Viktor Orban sepse është anëtar i grupit të tyre.

Në shtator 2018, anëtarët e Parlamentit Evropian përfundimisht votuan 448 deri 187 për të rekomanduar që të pezullohen të drejtat e votimit të Hungarisë në BEmjet kryesor në dispozicion për të qortuar vendet evropiane që shkelin rregullat e BE.

Megjithatë, për këtë sanksion të ashpër që të hyjë në fuqi, të gjitha vendet anëtare të BE-së përveç vendit të ofenduar duhet të votojnë në favor të dënimit. Ky është një bar i pamundur për t’u pastruar, veçanërisht pasi Polonia dhe Hungaria po mbrojnë njëra-tjetrin. Por nëse BE dhe Parlamenti Evropian nuk mund të gjejnë ndonjë mënyrë për të qortuar Hungarinë dhe Poloninë, mund të inkurajojë Rumaninë dhe Republikën Çeke në mënyrë të paarsyeshme që të ndjekin hapat e tyre.

Imigrimi

Emigracioni është një tjetër temë e debatueshme që Parlamenti Evropian do të dëshirojë të veprojë në vitet e ardhshme. Numri i migrantëve pa dokumente që hyjnë në Evropë ka rënë ndjeshëm që nga kriza e refugjatëve 2015, por sondazhet parazgjedhore treguan se shumë votues evropianë e panë imigracionin si një çështje e fushatës kryesore.

Pas shumë viteve diskutimi rreth reformimit të sistemit të përbashkët të azilit në Evropë, shtetet anëtare të BE-së mbeten kokëfortësisht të ndara në këtë temë.

Në të dyja, politikën kombëtare dhe në Parlamentin Europian, qendrat dhe të majtët në Europë në përgjithësi kërkojnë të bashkëpunojnë në një qasje të rregulluar ndaj emigracionit që ndan drejtë përgjegjësinë në të gjithë rajonin. Por partitë populiste duan kufij të mbyllur dhe retorika anti-imigrante ka nxitur rritjen e tyre.

Duke pasur parasysh Parlamentin e ri të ndarë të Evropës, gjetja e marrëveshjes se si të vazhdohet me këtë çështje do të jetë e vështirë.

Evropianët kanë pritshmëri të lartë për udhëheqësit e tyre. Sondazhet tregojnë se 68% e evropianëve e shohin anëtarësimin në BE si të dobishme. Pjesëmarrja e lartë në zgjedhjet e Parlamentit Europian dhe shfaqja e fortë e partive pro-BE konfirmojnë se bashkimi i kontestuar po përjeton diçka të një ringjalljeje.

Nëse parlamentarët e BE-së mund të krijojnë marrëveshje në të gjithë spektrin politik, ato mund të nxisin një mbrojtje të ripërtërirë pluraliste të integrimit evropian që do t’i kënaqë votuesit për imigracionin dhe çështje të tjera kritike të përditshme. Nëse në vend të kësaj do të ketë rezultate të paralizës, populistët anti-BE mund të triumfojnë herën tjetër.

*Citizens Channel /E.K/

Regjistrohu në Buletin (Newsletter)

.

Të Fundit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *