Citizens.al

Faqja ëshë në ndërtim

Protesta ndërsa Turqia tërhiqet nga traktati për të mbrojtur gratë

Burimi: The Guardian | Beril Eski

Mijëra qytetarë protestuan në Turqi të shtunën, duke bërë thirrje që Presidenti Rexhep Tajip Erdogan të kthejë vendimin e tij për t’u tërhequr nga traktati i parë detyrues në botë për të parandaluar dhe luftuar dhunën ndaj grave.

Në lagjen Kadıköy të Stambollit, protestuesit me flamuj të purpurt, banderola dolën në rrugë duke brohoritur: “Ne nuk kemi frikë, nuk kemi frikë. Ne nuk do t’i bindemi”.

Protesta të tjera më të vogla u mbajtën në kryeqytetin Ankara dhe qytetin jug-perëndimor të Izmirit, sipas raportimeve të medias.

“Garancia e të drejtave të grave janë rregulloret aktuale në aktet nënligjore, kryesisht kushtetuta jonë. Sistemi ynë gjyqësor është dinamik dhe mjaft i fortë për të zbatuar rregullore të reja sipas nevojës”, – tha Ministri i Familjes, Punës dhe Politikave Aociale, Zehra Zümrüt Selçuk, në Twitter, pa dhënë një arsye për lëvizjen.

Shumë konservatorë në Turqi thonë se dispozitat e traktatit minojnë strukturat familjare, duke inkurajuar dhunën. Ata janë gjithashtu armiqësorë ndaj parimit të barazisë gjinore në konventën e Stambollit dhe e shohin atë si promovim të homoseksualitetit, duke pasur parasysh parimin e tij të mos-diskriminimit për shkak të orientimit seksual.

Kritikët e tërheqjes kanë thënë se kjo do ta bënte Turqinë më larg vlerave të Bashkimit Evropian, të cilit ajo i mbetet një kandidate për t’u bashkuar.

Ata argumentojnë që traktati dhe legjislacioni i miratuar pas tij, duhet të zbatohen më rreptësisht.

Turqia nuk është vendi i parë që shkon drejt tërheqjes nga marrëveshja. Gjykata më e lartë e Polonisë shqyrtoi me hollësi dispozitat e paktit pasi një anëtar i kabinetit tha që Varshava duhet të hiqte dorë nga traktati, të cilin qeveria nacionaliste e konsideron tepër liberale. Midis 47 anëtarëve të Këshillit të Evropës, një duzinë nuk kanë arritur të ratifikojnë traktatin, duke përfshirë Mbretërinë e Bashkuar. Rusia dhe Azerbajxhani – gjithashtu nuk kanë nënshkruar kurrë.

Erdoğan ka dënuar dhunën ndaj grave, përfshirë këtu duke thënë këtë muaj që qeveria e tij do të punojë për ta zhdukur atë. Por kritikët thonë se qeveria e tij nuk ka bërë sa duhet për të parandaluar vrasjet e grave dhe dhunën në familje.

Protestuesit në Stamboll mbanin portrete të grave të vrara në Turqi, me një lexim: “Janë gratë ato që do të fitojnë këtë luftë”. Protestuesja Banu tha se ajo ishte “e lodhur nga shteti patriarkal”. “Jam ushqyer duke mos u ndier i sigurt. Mjaft!”, – i tha ajo AFP.

“Ne e ndiejmë se është fundi i rrugës”, tha 43-vjeçari Cigdem Karadag. “Konventa nuk u zbatua siç duhet, por anulimi i saj është një nivel tjetër. Kam ardhur këtu me vajzat e mia sepse dua t’i rris në një shoqëri të arsimuar që të mos vriten, ata do të jetojnë të lirë dhe të kenë të drejta të barabarta. ”

Turqia nuk mban statistika zyrtare mbi vrasjen e grave. Të dhënat e Organizatës Botërore të Shëndetësisë kanë treguar se 38% e grave në Turqi janë subjekt i dhunës nga një partner gjatë jetës së tyre, krahasuar me rreth 25% në Evropë.

Një zëdhënës i Ministrisë së Jashtme gjermane tha se lëvizja dërgoi një sinjal të gabuar në Evropë dhe për gratë e Turqisë. Ministria e Jashtme franceze gjithashtu dënoi masën. “Ky vendim do të prekë kryesisht gratë turke, të cilave Franca u shpreh gjithë solidaritetin e saj,”- tha ajo në një deklaratë.

Lexoni artikullin e plotë : https://www.theguardian.com/world/2021/mar/20/turkey-pulls-out-of-international-accord-designed-to-protect-women

Regjistrohu në Buletin (Newsletter)

.

Të Fundit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *