Citizens.al

Faqja ëshë në ndërtim

Kantieri i ndërtimit izolon 7 familje në Tiranë, vetëm një metër hapësirë për të hyrë në banesa

“Ky është abuzim, është shesh publik, këtu rrinin kalamajtë gjithë ditën”, tregon Ylli Abazi, banor në një bllok banesash pranë shkollës Kongresi i Lushnjes në Tiranë.

Banesa e tij dhe e shtatë familjeve të tjera u bllokua pak javë më parë nga rrethimet metalike të kantierit ku do të ndërtohet një pallat 9-katësh. Banorët tregojnë se ju ka mbetur një hapësirë e gjerë vetëm një metër për të hyrë në shtëpitë e tyre.

Ylli Abazi

Mbështetur në një pirg drurësh, pranë vendit që për mbi 40 vite shërbente pjesërisht si shesh i përbashkët, gjendet tabela informuese e projektit, ku shfaqet emri i kompanisë ndërtuese, leja e projektit dhënë më 25 mars 2021, por mungon çdo datë për nisjen apo përfundimin e punimeve.

Tabela informuese ne kantierin e ndertimit

“Jemi përpara një situate shumë absurde”, tregon Silva Kadia, banore e zonës me profesion inxhiniere. Duke mbajtur në duar dokumentat, ajo tregon se në Planin e Detajuar Vendor miratuar nga Bashkia e Tiranës, parashikohet ky shesh ndërtimi me një sipërfaqe prej 1681 metrash katrorë.

Silva Kadia

“Ndërsa në lejen e ndërtimit ky shesh ka ndryshuar konfigurim, pavarësisht se sipërfaqja ka mbetur e njëjtë”, tregon Kadia, duke hedhur dyshime mbi ligjshmërinë e sheshit, i cili shfaqet ndryshe në dy dokumentat, pavarësisht se sipërfaqja nuk ndryshon.

Ndërtimet pengojnë hyrjen e mjeteve të ndihmës së shpejtë

Distanca një metër është e pamjaftueshme që mjetet e ndihmës së shpejtë si ambulanca apo zjarrfikësja të kalojnë për t’i dhënë ndihmën e parë banorëve “të bllokuar”.

“Si mund të futet ambulancë këtu me barrelë? Këtu ka dhe të sëmurë ” thotë e moshuara Irma Abazi.

Banorët shprehen se nuk është kryer asnjë konsultim publik me ata dhe janë njoftuar për nisjen e punimeve vetëm nga zhurma e pajisjeve të ndërtimit.

“Derisa na vënë llamarinat para derës me këtë lloj force, na duket e çuditshme dhe mbijetesa”, thotë inxhinjieria Kadia.

Arbër Kubeci, rrëfen se ambientet e shtëpisë së tij i ka dhënë me qira për shfrytëzim nga një shtypshkronjë, e cila automatikisht shndërrohet në jofunksionale pasi punonjësit nuk lëvizin dot pajisjet.

“Kam lejen e legalizimit, akt dalje, po ta shohim hyrja në objekt është nga rruga që është bllokuar. Këtë skicë nuk e kam bërë unë, e kanë bërë njerëzit e hipotekës”, tregon Kubeci.

Banorët tregojnë se kanë përdorur çdo formë të mundshme për të referuar ankesat e tyre, qoftë duke i dërguar letër kryetarit të bashkisë Tiranë, Kryeministrit, por edhe duke iu drejtuar policisë. Megjithatë deri tani kërkesat e tyre kanë rënë në vesh të shurdhët.

“Në Bashki na kanë përcjellë, në Polici na kanë përcjellë… Ne duhet të heqim bukën e gojës që të japim lekë nëpër gjykata”, përfundon Arbër Kubeci.

Banorët e rrugës “Qemal Stafa” presin një reagim nga instancat shtetërore ndërkohë që punimet vazhdojnë për ngritjen e nëntë katëshit. Ata konfirmojnë se nëse nuk gjejnë mbështetje nuk mbetet zgjidhje tjetër veçse ti drejtohen organizmave të huaja.

Regjistrohu në Buletin (Newsletter)

.

Të Fundit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *