Citizens.al

Faqja ëshë në ndërtim

Qeveria shtyn votimin e paketës “antishpifje”, reagojnë organizatat mediatike shqiptare

Mazhoranca e Kuvendit të Shqipërisë vendosi në seancën e sotme të shtyjë votimin e paketës “anti-shpifje”, duke pritur opinionin nga Komisioni i Venecias.

Taulant Balla, kreu i grupit Parlamentar të Partisë Socialiste, deklaroi se ishte vënë në dijeni nga Komisioni i Venecias se do të shqyrtonte me procedurë të përshpejtuar projektligjet për medien, duke kërkuar shtyrjen e votimin për dekretet e Presidentit.

Dua t’ju informoj , sapo më ka ardhur komunikimi dhe nga Komisioni Venecias, që Komisioni Venecias ka pranuar ta shqyrtojë me procedurë të përshpejtuar këtë ligj më datë 20-21 mars, pra në sesionin e 20-21 marsit , ndërkohë që gjatë muajit shkurt përfaqësuesit e Komisionit të Venecias do të vijnë në Tiranë për të dialoguar me ne, me këdo. Do ti propozoja kuvendit që votimi i dekretit për mediet audiovizive të shtyhet. Të qëndrojë në programin e Kuvendit , por të shtyhet diskutimi deri sa Komisioni i Venecias në 20-21 mars ta sjelli raportin e vet”.

Pas shtyrjes së votimit të paketës “anti-shpifje’ nga Kuvendi i Shqipërisë, 23 organizata mediatike dhe të të drejtave të njeriut reaguan përmes një deklarate të përbashkët.

Deklaratë

Tiranë më 30 Janar 2020

Grupi i organizatave të renditura në fund të kësaj deklarate, në përfundim të votimit parlamentar të të ashtuquajturës paketë anti-shpifje, lëshon këtë deklaratë publike:

  1. Ne mikpresim hapin pas të shumicën parlamentare socialiste për paketën antishpifje deri në pritje të opinionit të Komisionit të Venecias.
  2. Ne gjykojmë se shumica parlamentare socialiste ka ndërmarrë hapin e duhur, por jo të mjaftueshëm drejt rikthimit në themelet kushtetuese të vendit sa i përket lirisë së shprehjes.
  3. Ne falënderojmë Këshillin e Evropës dhe Komisionin Evropian për ndihmën e dhënë deri tani dhe mikpresim opinionin e Komisionit të Venecias.
  4. Organizatat do të vijojnë të angazhohen në mbrojtjen e të drejtave dhe lirive themelore.

Lista e organizatave firmëtare:

BIRN Albania

Civil Rights Defenders

Citizens Channel

Faktoje

Grupi Shqiptar per te drejtat e njeriut

Instituti Shqiptar i Medias

Instituti Shqiptar i Shkencave

Këshilli Shqiptar i Medias

Komiteti shqiptar i Helsinkit

Lidhja e Gazetarëve të Shqipërisë

New Media Network

Qendra Res Publica

Qendra Shqiptare MediaLook

Qendra Shqiptare për Gazetari Cilësore

Shoqata e Gazetarëve Profesionistë të Shqipërisë

Shoqata e Gazetarëve Europianë të Shqipërisë

Unioni i Gazetarëve Shqiptarë

Instituti Shqiptar i Medias

Civil Rights Defenders

Instituti Shqiptar i Shkencave

Komiteti shqiptar i Helsinkit

Qendra Res Publica

Grupi shqiptar në mbrojtje të të drejtave të njeriut

Më herët, në lidhje me votimin e sotshëm në kuvend të këtyre projektligjeve reaguan edhe organizatat ndërkombëtare të cilat u shprehën kundër këtyre projektligjeve.

Qendra Evropiane e Shtypit dhe Lirisë së Medies  (ECPMF) me anë të një reagimi në twitter i kërkoi Kryeministrit Rama të mos votojë në parlament ligjin për mediet, pasi nuk është në standardet ndërkombëtare.

Article 19, një organizatë tjetër e fokusuar në mbrojtjen e lirisë së shprehjes i bëri thirrje kryeministrit Rama për të ndalur miratimin e “paketës anti-shpifje”.

Ricardo Gutierrez, sekretar i Përgjithshëm i Federatës Evropiane të Gazetarëve (EFJ), u shpreh se ligji i ri anti-shpifje kërcënon lirinë e medies online në Shqipëri.

“Mesazhi jonë për Kryeministrin Edi Rama: Mos shko më tutje me këto ligje të turpshme censuruese në Kuvend sot . Të gjithë demokratët e kanë denoncuar atë”.

Ndërsa euro deputeti David Lega tha se votimi i sotshëm mund të ndikojë në hapjen e negociatave për anëtarësim të Shqipërisë në Bashkimit Evropian.

“Nëse administrata Rama miraton legjislacionin e medies në formën aktuale, ajo do të rrezikojë seriozisht shanset për hapjen e negociatave për anëtarësim në BE.  Ata duhet të jenë në përputhje me rekomandimet e dhëna nga Komisioni Evropian dhe Këshilli i Evropë”.

Lexo më tepër: Organizatat ndërkombëtare thirrje qeverisë shqiptare për të mos votuar paketën “anti-shpifje”

*Citizens Channel /E.K/

 

Regjistrohu në Buletin (Newsletter)

.

Të Fundit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *