Citizens.al

Faqja ëshë në ndërtim

Reagime: Shtohen zërat ndërkombëtarë për ndalimin e HEC-eve në lumin Vjosa

Sheshi “Nënë Tereza” në Tiranë u mbulua sot nga mbishkrimi “Vjosa National Park Now” (Vjosa Park Kombëtar Tani), si pjesë e një aksioni të organizuar nga EcoAlbania.

Ky mesazh vjen si një thirrje e përsëritur e aktivistë mjedisorë në të gjithë botën për ndalimin e nismave që synojnë ndërtim të hidrocentraleve mbi rrjedhën e lumit Vjosa.

https://www.facebook.com/citizenschannel/posts/2583343568636056?notif_id=1615994476028228&notif_t=page_post_reaction&ref=notif

Në 10 shkurt të këtij viti, EcoAlbania dhe 20 organizata mjedisore shqiptare paraqitën propozimin për krijimin e Parkut Kombëtar të Vjosës pranë Ministrisë së Mjedisit dhe Turizmit.

Prej disa vitesh tashmë është artikuluar njëzëri ruajtja e lumit të fundit të egër në Evropë dhe shpalljen e tij zonë e mbrojtur, kategoria e dytë, prej pasurisë dhe vlerës së madhe që mbart.

Nismës i janë bashkuar shumë organizata e personazhe të njohur ndërkombëtarë që kanë reaguar për ndalimin e projekteve të Qeverisë Shqiptare për të ndërtuar diga në këtë lumë.

Aktori Leonardo DiCaprio është rreshtuar në radhët e zërave kundër hidrocentraleve dhe shpalljen e të gjithë luginës zonë të mbrojtur. Postimi i tij i fundit në datë 5 mars përsërit këtë kërkesë.

The Vjosa River, its species, and the livelihoods that depend on them are under constant threat of destruction from dams. Watch Vjosa Forever with @Patagonia and sign the petition to ask the Albanian government to support #VjosaNationalParkNow: https://t.co/F8hojt3Xp2

— Leonardo DiCaprio (@LeoDiCaprio) March 11, 2021

Edhe kompania amerikane Patagonia ka reaguar për ruajtjen e lumit të paprekur nga hidrocentralet.

Përmes një filmi të shkurtër të titulluar “Vjosa përgjithmonë”, Patagonia kërkon që njerëz nga e gjitha bota të bashkohen në fushatën ndërkombëtare për ta shpallur të gjithë rrjedhën e saj në Shqipëri Park Kombëtar, duke shpëtuar mbi 11.000 specie.

Vjosa National Park would be the first wild river national park in Europe. It would protect about 300KM of flowing waters and over 1100 species. Retweet to ask Albanian politicians if they support this cause @ediramaal@lulzimbasha_al @monikakryemadhi #VjosaNationalParkNow pic.twitter.com/i7TjpWk8hd

— patagoniaeurope (@patagoniaeurope) March 10, 2021

Reagime ndërkombëtare

Organizata “Save the Colorado”, në Amerikë është e angazhuar në mbrojtjen e lumit Kolorado dhe degëzimet e saj. Në ditën ndërkombëtare të veprimit për lumenjtë, ata përsëritën kërkesën që të firmoset peticioni online krijuar nga Patagonia për shpalljen e Vjosës Park Kombëtar.

For international day of action for rivers, we asking folks to sign the petition to create the Vjosa River National Park in Albania, sponsored by @patagonia.#VjosaNationalParkNow #TheDamTruth #RightsOfNature @intlrivers @UlrichEichelman

Great film!https://t.co/JHptlRAPXQ

— Save The World’s Rivers! (@SaveTheColorado) March 14, 2021

Organizata “Fish Migration” në Holandë është vokale në heqjen e digave të hidrocentraleve në Evropë, pasi pengojnë lëvizjen e lirë të peshqve.

Përmes një postimi në Twitter, ata shprehen se Vjosa, lumi i fundit i egër në Evropë, që nuk ka ende asnjë digë, duhet të qëndrojë i tillë dhe lumenjtë e futur nëpër tuba duhen çliruar.

The only real free flowing river of Europe should stay free flowing. And rivers that have been blocked should opened up. That’s why we promote #damremoval too. #salmon #trout #eel #lamprey https://t.co/1PGUzbqEND

— Fish Migration (@fishmigration) March 12, 2021

Rrjeti ndërkombëtar i aktivistëve lokalë, Perangua përsëriti thirrjen për t’u bashkuar kundër lejimit të hidrocentraleve në Vjosë.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Perangua (@perangua_network)

Organizata “Free Rivers Fund”, e cila mbështet komunitetet lokale që angazhohen në mbrojtje të lumenjve nga ndërtimi i hidrocentraleve, kërkon po ashtu shpalljen e Vjosës Park Kombëtar.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Free Rivers Fund (@freeriversfund)

Balkan River Defence, me qendër në Serbi ka si qëllim të mbrojë lumenjtë e Evropës nga ndërtimi i hidrocentraleve. Ata besojnë se fjalët e bukura nuk kanë për ta shpëtuar Vjosën nga hidrocentralet.

Lumi i fundit i egër i Evropës është ende nën kërcënim. Mosveprimi dhe fjalët e këndshme nga politikanët nuk do ta shpëtojnë atë. Bashkohuni me ne për t’i drejtuar politikanët kryesorë shqiptarë që të ndërmarrin hapa të qartë drejt përcaktimit të parkut të parë kombëtar të lumit të fundit të egër në Evropë”, shkruajnë ata në një postim në rrjetet sociale.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Balkan River Defence (@balkanriverdefence)

Regjistrohu në Buletin (Newsletter)

.

Të Fundit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *